Jet Nijland. Foto: Marc van der Kaa.
Jet Nijland. Foto: Marc van der Kaa. Foto:

Jet Nijland voor het tweede jaar op rij genomineerd voor het beste Nederlandstalige romantische boek

Algemeen

De in Voorschoten woonachtige schrijfster Jet Nijland stond een jaar geleden ook al in de finale van de Valentijnprijs met haar debuutroman Zwaluwdans. Dit jaar staat ze opnieuw op de shortlist. Een jury heeft haar historische roman Als de sterren fonkelen uit meer dan 400 ingezonden boeken uitgekozen. Ze maakt samen met nog 4 schrijfsters kans op de prijs. 

Vorig jaar won je niet, gaat het dit jaar wel gebeuren?
Dat ik met mijn allereerste boek al in de finale stond van een juryprijs, voelde echt als winnen. Het zou natuurlijk heel bijzonder zijn als ik dit jaar de prijs wel in de wacht sleep, maar de andere boeken op de shortlist zijn echt heel goed, dus ik reken er niet op. Ik hoop vooral dat er met deze nominatie weer iets meer aandacht komt voor het thema wat ik in het boek behandel: de dwangarbeid tijdens deTweede Wereldoorlog. Dat past ook helemaal bij de missie die ik met Als de sterren fonkelen had.

Een missie?
Ja, zodra ik me ging verdiepen in het onderwerp en zag hoe omvangrijk de groep dwangarbeiders was in Nederland, hoopte ik dat ik met mijn roman meer bekendheid en erkenning voor deze mannen en hun familie en nabestaanden kon bewerkstellingen. Mijns inziens is er nog weinig aandacht voor dit stuk uit de geschiedenis. Op het eerste oog lijkt de dwangarbeid tijdens de WOII een zwaar onderwerp, maar ik breng het - heel bewust, zodat ook jonge mensen dit boek willen lezen - op een toegankelijke manier. Het is een echt feelgood boek geworden met een romantische verhaallijn en zelfs een beetje humor. Sinds de verschijning van het boek krijg ik regelmatig reacties van andere familieleden van dwangarbeiders. Bijvoorbeeld een bedankje omdat ze nu een beter beeld hebben van wat hun opa, oom of vader meegemaakt heeft. Dat is zo bijzonder en dan ben ik blij dat ik op deze manier iets voor mensen heb kunnen betekenen.

Wat bedoel je met “andere familieleden”?
Als de sterren fonkelen is gebaseerd op mijn eigen familiegeschiedenis. Op wat mijn opa en oma meegemaakt hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bewijsstukken daarvan in Nederlandse en Duitse archieven. Het boek is me daarom bijzonder dierbaar. Natuurlijk wist ik niet tot in detail wat ze meegemaakt hebben en een deel heb ik daarom met wat creatieve vrijheid ingevuld. Maar ook daarvoor heb ik wel uitgebreid onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld door ooggetuige-verslagen te lezen van andere dwangarbeiders, literatuuronderzoek en het bezoeken van de locatie waar mijn opa dwangarbeid moest verrichten.

Kunnen we nog meer van je verwachten, Jet?
Zeker! Ik schrijf op dit moment aan mijn derde historische feelgoodroman met de titel De zonnesteen. Dat verhaal speelt zich af in Schotland tijdens de achttiende eeuw en is weer heel anders. Een beetje een combinatie van Outlander en Notting Hill - klinkt goed, of niet? In september dit jaar zal het verschijnen. Maar tegen die tijd horen jullie zeker nog iets van mij! Of eerder al, mocht ik toch de Valentijnsprijs winnen, voegt ze er met een knipoog aan toe.

Volg Jet op social media @jetnijlandauteur of bezoek haar website www.jetnijland.nl om op de hoogte te blijven van dit plaatselijke talent. Jet haar boeken zijn in alle (online en lokale) boekhandels verkrijgbaar.

Uit de krant