Spelers en teamleider van het succesvolle schaakteam.
Spelers en teamleider van het succesvolle schaakteam. Foto:

Schakers beter dan ooit

Sport

Door een 7-3 overwinning in en tegen Purmerend heeft het eerste team van de sv Voorschoten de competitie in de landelijke eerste klasse afgesloten met een fraaie derde plaats. Nog nooit in de geschiedenis van de bijna 80-jarige vereniging is een betere prestatie geleverd. Boven de eerste klasse zijn er namelijk alleen nog maar de tien verenigingen van de Meesterklasse, waarvan de meeste bovendien bouwen op sponsorgelden en ingehuurde spelers. Dit volledig in tegenstelling tot het Voorschotense team.

De zege op Purmerend kwam geen enkel moment in gevaar. Basis daarvan was de magere score van de drie internationale meesters van de tegenpartij: 1 uit 3. Mees van Osch won met overmacht, Peter Wilschut kon zijn betere stelling net niet verzilveren en Rosa Ratsma hield de sterke Hing Ting Lai (elo 2480) knap op remise. De overige Voorschotense spelers maakten het werk af. Jip Damen overspeelde zijn tegenstander en ook Arthur Maters en Igor Damen kwamen tot een overwinning, al moesten die laatste twee wel lang zwoegen voordat ze het volle punt konden incasseren.

Bijzonder was de partij voor Anna-Maja Kazarian die een zo’n fraai seizoen achter de rug heeft dat zij bij een overwinning zelfs een zogenaamde WGM-norm kon scoren. WGM staat voor Woman Grandmaster en dat is een schaaktitel die maar weinig Nederlandse vrouwen in bezit hebben. En Anna-Maja won inderdaad. Doet zij dat nog twee keer (je moet elke norm drie maal halen) en heeft ze daarbij dan ook nog de benodigde rating achter haar naam, dan kan zij zich de volgende Nederlandse WGM noemen.

Midas Ratsma offerde op het topbord een pion voor actief spel maar dat leverde uiteindelijk toch niet meer op dan remise. Hetzelfde resultaat was er ook voor Noud Lentjes, al moest die wel lang langs de afgrond lopen voor hij het vege lijf kon redden. Slechts één Voorschotense speler ging met een nederlaag naar huis: David Jongste kwam na de opening weliswaar een pion voor maar de stelling die resteerde bleek nauwelijks te redden.

Met enige spanning kijkt het team nu uit naar het volgende seizoen. Zou het ooit lukken de Meesterklasse te bereiken en dus tot de eredivisie van het Nederlandse schaken door te dringen? Erg groot is die kans niet, maar het zou voor een ‘dorpsclub’ als de sv Voorschoten toch eigenlijk is, wel heel bijzonder zijn.

Uit de krant