Afbeelding

Zwemmen en schaatsen in De Vliet

Algemeen

Leiden heeft zo’n € 70 miljoen geïnvesteerd in drie nieuwe sportaccommodaties. Vorig najaar openden ze hun deuren. Twee van die drie liggen even voorbij de Hooghkamerbrug. Daar kan nu worden geschaatst en gezwommen. Bij het buitenbad De Vliet is een binnenzwembad gebouwd en een ijshal verrezen met ijsvloeren op twee verdiepingen. 

Door Josée Nan

De ingang van de twee sportcomplexen gaat schuil achter hekwerk dat is neergezet vanwege de herinrichting van het buitenterrein, dat nu aan de beurt is. Tot mijn opluchting verneem ik dat er niets verandert aan het buitenbad. Dat blijft zoals het is, een klassiek openluchtzwembad met ligweiden. Op 28 april gaat dat weer open. De gebruikers zien uit naar die datum. Als koeien in de wei, zo gelukkig zijn ze als ze weer hun baantjes kunnen trekken in het vijftigmeterbad.


Het nieuwe binnenzwembad meet 35 x 25 meter. In de breedte kunnen hier dus baantjes van 25 meter worden gezwommen. Baantjes trekken is het nieuwe joggen volgens Toon Keijzer, manager van de Leidse sportaccommodaties. Vooral de borstcrawl is populair. De cursus om deze zwemtechniek te perfectioneren heeft veel enthousiaste deelnemers. Het zwembad vervangt het sterk verouderde Vijf Meibad. Het is de thuisbasis van ZVL-1886 de grootste zwemvereniging van Leiden. Bij deze vereniging kun je terecht voor les- en wedstrijdzwemmen én voor waterpolo. ZVL-1886 is hierin Nederlands kampioen en levert spelers voor de nationale sportploeg. De afmeting van het bad komt voort uit de wens van de gemeente het spelen van waterpolo op topsportniveau te faciliteren. De grote bak met water kan door het omhoog laten komen van scheidingsmuren worden omgetoverd tot twee aparte zwembaden. Een deel van het bad heeft bovendien een beweegbare bodem en kan een ondiep oefenbad worden. Het is een wonder van techniek waardoor met één bad toch meerdere doelgroepen kunnen worden bediend.



Ook de ijshal bedient meerdere typen gebruikers: langebaanschaatsers, shorttrackers, ijshockeyers, kunstschaatsers. Hier zijn echter meerdere ijsvloeren voor nodig. Boven is de lange baan. Er is ook een funbaan voor recreanten waarop ludieke winterse bedrijfsuitjes kunnen worden georganiseerd. Alleen in het winterseizoen kan van deze banen gebruik worden gemaakt. De grote ijshal van 30 bij 60 meter op de begane grond is wel het hele jaar in bedrijf, in de zomermaanden ten dienste van de meer professionele beoefenaars van de schaatssport.

Het lijkt een vreemde combinatie, een ijshal en de tropische temperaturen van een zwembad. De warmte die vrijkomt bij het maken van het ijs wordt gebruikt voor het verwarmen van het binnen- en buitenbad en het dak van de ijshal (en van het zwembad) ligt vol met zonnepanelen. Twee vliegen in één klap ten gunste van de inwoners van Leiden en omgeving. Zij kunnen zwemmen en schaatsen in gloednieuwe accommodaties tegen een alleszins redelijk tarief.

Afbeelding

Uit de krant