Afbeelding

In memoriam Mart van Zutphen

Algemeen

Zaterdag 9 maart jongstleden is Mart van Zutphen op 65-jarige leeftijd overleden. Mart was een leven lang verbonden aan de Voorschotense voetbalverenigingen. Daarnaast was hij bijna 25 jaar hoofdpiet bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Ons dorp verliest met zijn overlijden een zeer markante inwoner.

Mart van Zutphen werd op 25 juni 1958 in Utrecht geboren. Na een half jaar verhuisde hij naar de Donklaan in Voorschoten, omdat vader Joop bij Engelbert ging werken. Op 7-jarige leeftijd werd hij lid van Rouwkoop, dat later Randstad Sport ging heten. Hij was zowel speler als keeper en stapte na de C-junioren over naar SVLV. In de senioren kwam hij ook nog uit voor SV Voorschoten en Voorschoten’97, waardoor hij één van de acht dorpsgenoten werd die zowel bij de fusieclub als bij  alle rechtsvoorgangers gespeeld hadden. Toen Mart 40 jaar oud was, stopte hij als spelend lid. 

Mart van Zutphen was niet alleen als voetballer, maar ook als grensrechter bij alle Voorschotense clubs betrokken. Tijdens zijn actieve loopbaan stond hij voornamelijk onder de lat. Hij was een degelijke keeper die bekend stond om zijn reflexen op de doellijn. Decennia lang was hij daarnaast actief als vlagger. Bij alle clubs waar hij als grensrechter dienst deed, werd het eerste elftal minimaal één keer kampioen. Hoogstwaarschijnlijk is er om die reden niemand in de Voorschotense voetbalgeschiedenis die vaker op kampioensfoto’s staat, dan Mart van Zutphen. Over zijn periode als grensrechter zei hij zelf ooit met een grijns: ‘het was maar goed dat er geen VAR was bij de wedstrijden die ik vlagde…’. Mart hield van gezelligheid en was ook als grensrechter belangrijk in de kleedkamer. Enige tijd geleden werd Mart officieel uitgeroepen tot de Voorschotense ‘grensrechter van de eeuw’. 

Mart hield van de derde helft en nam ook buiten het voetbalcomplex deel aan de sociale activiteiten van de selecties waar hij deel van uitmaakte. Naast dat Mart grensrechter was, deed hij uiteenlopend vrijwilligerswerk binnen de clubs waar hij actief was. Hij organiseerde feesten en was betrokken bij  tentenkampen en dartavonden. Als begenadigd kok verzorgde hij ontelbaar keer de catering bij uiteenlopende gelegenheden. Ook was hij regelmatig DJ op clubfeesten en -partijen. 

Mart was iemand die zijn hart op de tong had. Hij aarzelde niet om duidelijk te maken wat hij ergens van vond. Wat daarbij vast stond, was dat hij sociaal bewogen was. Hij had een zwak voor mensen met een achterstand. Hij trainde bij SEV in Leidschendam een team met spelers met een handicap en droomde van het opzetten van G-voetbal bij Voorschoten’97. Naast dat Mart zich thuis voelde in drukke voetbalkantines, hield hij ook van vissen. De rust aan het water deed hem goed. 

Bijna 25 jaar lang arriveerde Mart van Zutphen in november met de boot van Sinterklaas in Voorschoten. Als hoofdpiet diende hij onder verschillende Sinterklazen en werd hij geassisteerd door een vaste ploeg trouwe Pieten. Dat aan die traditie op een gegeven moment een einde kwam, ging hem aan het hart. 

Nog maar kort geleden kreeg Mart een slechte diagnose. Er was hoop dat de behandeling zou aanslaan, maar de afgelopen weken ging hij snel achteruit. Zaterdag 9 maart overleed hij thuis.

Uit de krant