Afbeelding
Foto: pdfgrafie

Nieuw Talent Orkest Voorschoten: het plezier van samen muziek maken!

Algemeen

Op zaterdag 6 april is de eerste repetitie van Nieuw Talent Orkest Voorschoten. Volwassenen zonder muzikale ervaring kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. Voor dit initiatief van Harmonie Voorschoten hebben zich al 19 enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende instrumenten: dwarsfluit, klarinet, trompet, bariton, trombone, alt- en tenorsaxofoon en verschillende soorten slagwerk.

Nieuw Talent Orkest
Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen wilden, net als hun kinderen, een instrument leren bespelen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Veel nieuwe muzikanten hebben het plezier van samen muziek maken ontdekt. Ze spelen samen in opleidingsorkesten óf hebben zich aangesloten bij een vereniging.

Samen met Annewiep Bloem heeft Pieksma Nieuw Talent Orkest ontwikkeld tot een compleet concept met wervingsplan en methode (orkestmap en video-instructies). Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Dat je samen vanaf nul aan de slag gaat vinden mensen heerlijk. Het is iedere keer weer geweldig om te zien hoe iedereen geluid uit het instrument krijgt en zomaar de eerste noten speelt! Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Wervingscampagne
Bart van der Ploeg van de organisatie over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Het is ook een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken. We maken op allerlei manieren reclame voor dit mooie project: met berichten in de krant, op social media, we flyeren huis aan huis en hangen posters op. Je komt ons overal tegen. En het is zoals Guus zegt, écht iedereen kan meedoen”.

Instrumenten
Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Van der Ploeg: “We vragen de deelnemers of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Wie geen voorkeur heeft kan op de eerste repetitie een instrument kiezen, waarbij wij adviseren”. Van der Ploeg kijkt uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen hierheen om de start met ons te maken. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met onze vereniging op vrijdagavond 28 juni. Dan kan iedereen komen luisteren”.

Kennismakingsbijeenkomst
Op 16 maart was de kennismakingsbijeenkomst met de tot nu toe ingeschreven deelnemers. In een ontspannen sfeer werd uiteengezet hoe de repetities zullen verlopen. Daarnaast werd door Rob Hendriks enthousiast verteld over de diverse blaasinstrumenten en het slagwerk. De aanwezigen waren zeer enthousiast en kunnen niet wachten om te beginnen. Er is nog plaats voor enkele deelnemers, dus je kunt je nog aanmelden. Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://harmonievoorschoten.nl/nieuw-talent-orkest/.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant