Afbeelding

Koninklijke onderscheidingen Van Rooijen-Kort

Algemeen

Zaterdagmiddag 16 maart 2024 reikte burgemeester Nadine Stemerdink Koninklijke onderscheidingen uit aan de heer Paul van Rooijen (77 jaar) en mevrouw Hanneke van Rooijen-Kort (75 jaar). De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 110-jarig bestaan van Imkersvereniging Den Haag en Omstreken in het Louwman Museum te Den Haag.

Imkersvereniging Den Haag en Omstreken bestaat sinds 1914 en telt ongeveer 145 leden en donateurs, waarvan een zestigtal actief is als imker. De vereniging heeft een eigen bijenstand op het landgoed Reigersbergen, grenzend aan het Haagse Bos en Marlot.
Sinds bijna 25 jaar wordt de Imkersvereniging aangestuurd door het echtpaar Paul en Hanneke van Rooijen-Kort uit Voorschoten. Samen voeren zij alle bijbehorende activiteiten vrijwillig en vol enthousiasme uit. De vereniging is daardoor gedurende al die jaren in staat geweest om niet alleen de imkers in Den Haag en omstreken met raad en daad terzijde te staan en nieuwe generaties imkers op te leiden, maar om ook veel aandacht te besteden aan educatie en voorlichting in Den Haag en omgeving.

Het echtpaar Van Rooijen-Kort is het hele jaar door actief voor de bijen. Dagelijks, ook in de weekenden, nemen zij vele werkzaamheden voor hun rekening in het besef dat een gezonde bijenpopulatie onmisbaar is voor het behoud van flora en fauna. Zij delen en ondersteunen elkaar bij alle taken en werkzaamheden voor de vereniging, waarbij de focus van de heer Van Rooijen meer ligt op het verenigingssecretariaat, het opleiden van nieuwe imkers, voorlichting geven en het onderhouden van contacten met onder andere gemeenten en provincie. Mevrouw Van Rooijen-Kort houdt zich voornamelijk bezig met het beheer van de bijentuin, de koninginneteelt, oogst en verkoop van honing, het gastvrouwschap bij de cursussen, open dagen en ontvangst van groepen en de zorg voor het verenigingsgebouw.

Het echtpaar Van Rooijen-Kort heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het natuur- en milieubeleid van Fonds 1818. Daarnaast heeft het echtpaar vanuit de Imkersvereniging een groot aandeel gehad in de Bestuivingskamer die in de zomer van 2013 in de tuin van het Gemeentemuseum Den Haag werd geplaatst.

De heer Van Rooijen en mevrouw Van Rooijen-Kort zijn beiden – voor hun totaal aan verdiensten op het terrein van bijenhouderij – onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Uit de krant