Hans Douw (midden) in gezelschap van zijn gezin en burgemeester Stemerdink.
Hans Douw (midden) in gezelschap van zijn gezin en burgemeester Stemerdink. Foto: Jan Schouten

Hans Douw koninklijk onderscheiden

Algemeen

Vrijdagavond heeft Voorschotenaar Hans Douw (57) uit handen van Burgemeester Stemerdink een koninklijke onderscheiding ontvangen. Dat gebeurde voorafgaande aan de jaarlijkse voetbalquiz in de kantine, die met ruim 150 aanwezigen bomvol zat.

Zichtbaar aangedaan hoorde Douw de Burgemeester een opsomming geven van zijn vrijwilligerscarrière. “Hans geldt als één van de Founding Fathers van Voorschoten’97. Hij is clubarchivaris en organisator van diverse grote evenementen. Het samenbindend vermogen daarvan is erop gericht een gezamenlijke geschiedenis voor alle leden van de club op te bouwen en daarin is hij ongelooflijk succesvol gebleken”, aldus de Burgemeester.

Stemerdink noemde Hans ‘Mister Voorschoten’97 en besprak uitvoerig zijn twee historische boeken. “Daarmee heb je op een bijzondere wijze bijgedragen aan de geschiedschrijving van Voorschoten. Net zoals je het gemeenschapsgevoel van het dorp stimuleert met je bijdragen vol anekdotes en leuke verhalen in de Voorschotense Krant.”

Douw zag het eerbetoon totaal niet aankomen: “Mijn familie heeft het zo goed verborgen gehouden, dat ik niet weet of ik ze nog langer kan vertrouwen”, grapte hij. Vervolgens serieus: “Ik ben hier natuurlijk enorm trots op. Dit had ik niet verwacht en het is eerlijk gezegd ook niet iets wat ik bewust ambieerde. Ik hou gewoon heel veel van voetbal, van Voorschoten’97 en van Voorschoten. Maar dat ik juist vanwege die liefde deze erkenning krijg, is wel heel bijzonder.”

Douw ontving zijn onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, ook vanwege zijn verdiensten voor de KNVB. Jarenlang zat hij in de tuchtcommissie en inmiddels neemt hij alweer enkele jaren zitting – allemaal vrijwillig – in de licentiecommissie. Namens de voetbalbond was Ed Bos aanwezig om de onderscheiding te steunen. Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten zei: “Wij zijn een vereniging met als doelstelling het behouden van de historische culturele waarden van Voorschoten. Wij spreken onze buitengewone waardering van de bijdrage van Hans Douw aan ons dorp uit.”

Na de ceremonie trakteerde voorzitter Pieter van Dijken alle aanwezigen op een drankje. Met een vertraging van ruim een half uur ging de veertiende voetbalquiz alsnog van start. Met Hans Douw als koninklijke presentator, ging het koningskoppel Kathmann/Verzijl er met de zege vandoor. Het bleef nog lang onrustig in de kantine van Voorschoten’97.

Uit de krant