Afbeelding

Samen in de Odensehuiskamer

Algemeen

Iedere maandag en donderdag is het een gezellige drukte in de Odensehuiskamer. In een moderne, maar comfortabel ingerichte ruimte van buurthuis Vliethuis is men van tien uur ’s ochtends tot half vier in de middag welkom voor een praatje, een kopje koffie, een lunch en voor wie daar zin in heeft, het meedoen aan een activiteit. Op maandag is dat tekenen en schilderen en op donderdag kunnen de bezoekers zich muzikaal uitleven in het Odensehuisorkest.

Door Josée Nan

In Nederland zijn er momenteel ruim 40 van dergelijke Odensehuizen of Odensehuiskamers. In de Deense stad Odense werd in 2001 voor het eerst het initiatief genomen tot een dergelijk inloopcentrum, vandaar de naam. Zonder indicatie kunnen mensen met beginnende dementie of andersoortige geheugenproblemen in de Odensehuiskamer terecht. Ze kunnen daar eventueel samen met hun mantelzorgers in een ongedwongen sfeer ervaringen delen en informatie uitwisselen en meedoen aan de aangeboden activiteiten. De organisatie is in handen van Voorschoten Voor Elkaar. Astrid van de Zwan is sociaal werker en coördineert het geheel. Zij ziet erop toe dat er een goede mix is van bezoekers, mantelzorgers en vrijwilligers. Zij regelt ook de activiteitenbegeleiders. Op deze maandag instrueren en helpen Lia en Gemma bij het tekenen en schilderen. Zij zijn allebei lid van het Kunstgenootschap Vlietstreek en weten als geen ander hoe je perspectief in je tekening krijgt of de gewenste kleur kunt aanbrengen. Aan de tafels wordt rustig en geconcentreerd gewerkt. Op de bank bladert een bezoeker in een tijdschrift. Dat tekenen hoeft van hem niet, hij vindt het gewoon prettig om samen met zijn vrouw hier te zijn. Zij kan nu haar aandacht houden bij de lelies, die ze aan het schilderen is.
Volgens Astrid is dit ook de kracht van de Odensehuiskamer. De problemen worden niet benadrukt, er wordt niet gemedicaliseerd, het is heel laagdrempelig. Vanwege de vrolijke en losse sfeer is het leuk om vrijwilliger te zijn in de Odensehuiskamer. “Geen zware, maar wel een dankbare taak”, zegt Willemijn, één van de vrijwilligers. Dankbaar omdat de bezoekers erg tevreden zijn en omdat je met je vrijwilligerswerk de partners of kinderen van mensen met beginnende dementie ontlast.

Vrijwilligers en bezoekers kunnen zich aanmelden via info@voorschotenvoorelkaar.nl of 071-561 90 01. Het Odensehuisorkest is op zoek naar vrijwilligers die een instrument bespelen en de begeleidingsband van het orkest willen komen versterken. Zij kunnen zich melden bij orkestleider Greet Meesters via info@greetmeesters.nl of 06-51982276.

Uit de krant