Afbeelding
Foto:

GroenLinks Voorschoten ontmoet Groen Schoten

Politiek

Woensdag 1 mei brachten 5 leden van de fractie en bestuur van GroenLinks Voorschoten op uitnodiging van Groen Schoten een bezoek aan de voormalige zusterstad Schoten in België. Groen Schoten is de lokale afdeling van de landelijke politieke partij Groen.

ingestuurd: GroenLinks

Het werkbezoek startte bij het Arsenaal waar een kijkje in de geschiedenis wordt gegeven vertrekt het gezelschap naar de fietsbieb Op Wielekes, waar fietsen geruild en gedeeld kunnen worden. Op deze fietsen ging het bezoek de omgeving verkennen.

Schoten ligt vlakbij Antwerpen, in een mooie groene omgeving. Er zijn plannen om de rondweg door Antwerpen dwars door een van de natuurgebieden te laten lopen. Groen Schoten zet zich al jaren in om deze snelweg, aangevuld met diverse leidingen, ondergronds te krijgen.
Waar Groen zich ook voor inzet zijn de vele bomen die moeten wijken voor parkeerplaatsen. Onbegrijpelijk dat oude bomen (soms meer dan 50 jaar oud) moeten wijken voor auto’s en vervangen worden door nieuwe boompjes.

Veel groen moet ook plaatsmaken voor woningbouw. Grote zorg van Groen is de betaalbaarheid van de woningen. In ons buurland zijn de regels rond betaalbare woningen nog niet zo ver als in Nederland. Wat in Schoten gebouwd wordt, is te vaak nog in het dure segment. Groen zet zich in om meer woningen betaalbaar te krijgen.

Pal naast het prachtige landgoed Vordenstein loopt de E19, de doorgaande route naar Antwerpen, en het spoor van de Eurostar. Met een tunnelbuis met muren van 1 meter dik wordt het geluid van het verkeer tegengehouden.

Het gezelschap bezoekt vervolgens een huis voor mensen met een beperking. De gemeente Schoten heeft dit jaar een aanpalend stuk land geschonken waar de bewoners een zorgboerderij kunnen exploiteren.

Ook sluiten in de loop van de middag een aantal kandidaten voor de Europese verkiezingen aan en gaan de (Voor-)Schotense fractieleden met hen in gesprek over de standpunten van GroenLinks en Groen België.
Voor het diner gaan de kandidaten en de fractieleden uit België en Nederland de wijk in om met een aantal inwoners te spreken over het belang van het stemmen.

Het bezoek werd afgesloten met een bijzondere lokale spaghetti maaltijd en een Belgisch biertje.

Uit de krant