Afbeelding

Parkinson boksen in Voorschoten

Sport

Parkinson is een neurologische ziekte. Bij Parkinson vindt een afbraakproces plaats in een gebied in de hersenen. In dit gebied bevinden zich zenuwcellen die van vitaal belang zijn voor het soepel verlopen van bewegingen.

De afgelopen jaren is ontdekt dat bepaalde vormen van bewegen de ziekte kunnen afremmen. Parkinson boksen is daar een goed voorbeeld van. Deze vorm van bewegen speelt in op de functies die door het afbraakproces onder druk komen te staan.

Binnenkort wordt in Voorschoten gestart met Parkinson boksen. Initiatiefneemster is Yvonne van der Stoep. Yvonne is Personal Trainer en is een bekende Voorschotenaar als meervoudig Nederlands-, Europees- en Wereldkampioen gewichtheffen. Zij werd in het verleden Sportvrouw van het jaar en ontving voor haar internationale prestaties een Koninklijke onderscheiding. Vol passie praat ze over het Parkinson boksen.

‘Ik heb al jaren een praktijk als Personal Trainer. Eén van mijn cliënten bleek Parkinson te hebben, waarna ik op het spoor kwam van deze specifieke therapie. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de relatie tussen sport en gezondheid. 

Ik ben mij verder gaan verdiepen en heb vervolgens de gespecialiseerde opleiding voor Parkinson boxcoach gevolgd. Nu ik gekwalificeerd ben voor deze bijzondere methode, ga ik hier in Voorschoten en Leiden mee aan de slag. Deze aandoening vraagt een speciale aanpak, omdat iedere patiënt zijn eigen variant heeft. De ziekte van Parkinson maakt dat twee dingen tegelijk doen moeilijk is. 

Om die reden vind ik het laten uitvoeren van ‘dubbele taken’ belangrijk tijdens de trainingen. Zo laat ik de sporters tijdens het sporten vragen beantwoorden aan de hand van speciaal daarvoor ontworpen vraagkaartjes. Ook doen wij andere dingen die het systeem extra stimuleren, zoals badmintonnen met de verkeerde hand, schroeven losdraaien en een toren van Pisa bouwen. Het zijn allemaal super simpele bewegingen die een gunstig effect hebben op de aandoening.

Bij het Parkinson boksen hebben de patiënten geen tegenstander. Ze slaan op een stootkussen of een bokszak. Het effect van deze vorm van therapie is heel breed. Het verbetert de motorische vaardingheden. Boksen vereist nl. nauwkeurige en gecontroleerde bewegingen, zoals het maken van stoten. Door deze herhaalde bewegingspatronen te oefenen, worden de motorische vaardigheden van mensen met Parkinson verbeterd. Dit kan leiden tot een betere balans, coördinatie en flexibiliteit. Verder versterken de spieren en gewrichten en verbeteren de cognitieve functies. Parkinson boksen vermindert stress en kan ook een gunstig effect op depressies hebben. Tenslotte heeft deze therapie ook een sociale functie. 

Boksen in groepsverband biedt de mogelijkheid voor interactie en ondersteuning. Het samen trainen met anderen die dezelfde uitdagingen ervaren, kan een gevoel van gemeenschap creëren en zorgen voor een emotionele steun. Dit kan enorm waardevol zijn voor mensen met Parkinson, die soms te maken hebben met gevoelens van isolatie. Kortom, boksen is een ideale sport om Parkinson mee af te remmen. 

De combinatie van fysieke inspanning, mentale uitdaging en sociale interactie maakt het een effectieve therapievorm is voor mensen met deze complexe hersenziekte. Bij PT and More by Yvonne kunnen cliënten veilig boksen onder professionele gediplomeerde begeleiding om zo te werken aan hun fysieke en mentale gezondheid. De sessies worden in Voorschoten afgewerkt bij Goederaad. 

Yvonne is heel erg blij met de samenwerking met Percy Ruben, die zeer gerenommeerd is binnen de Voorschotense sportwereld. In Leiden zullen de trainingen plaatsvinden bij LuckyGym aan de Rooseveltstraat. Luc Zirkzee, de eigenaar van LuckyGym, is al 35 jaar actief in de boksport in Leiden. Informatie kan worden verkregen via: info@pt-and-more.nl.’

Afbeelding

Uit de krant