Afbeelding

Slechts twaalf paarden, maar wel kwaliteit aan de start in Voorschoten

Sport

Bij de kortebaan in Voorschoten komen zaterdag slechts twaalf paarden aan de start. Het maximale aantal van zestien is helaas niet gehaald. Omdat er wordt gekoerst met een verliezersronde bieden deze deelnemers wel een middagvullend programma. Op papier is Archange de Jiel, met pikeur Mats Wester, de logische favoriet. De aanvang op de Van Beethovenlaan is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

De ruin van Stal de Groningers was dit jaar al de beste in Beverwijk. Ook in zijn andere starts dit seizoen haalde hij de laatste vier. Drie keer werd hij derde, één keer vierde. Het staat symbool voor Archange de Jiel. De Fransman is in de eerste omlopen oppermachtig, maar heeft vervolgens moeite om het karwei af te maken.

Stal de Groningers levert ook de andere favorieten aan. Chief One was ‘Paard van het jaar’ over de coronaseizoenen 2020 en 2021. Dit jaar is hij minder op dreef. Vooral met de startprocedure heeft hij grote problemen. Wellicht krijgt nieuwkomer Demi Veenstra dit paard weer aan de praat. Eerder dit jaar zorgde zij al voor een heropstanding van Ronny Brandt. Kampioenspikeur Rick Wester brengt namens de stal Happy New Day (de nummer twee van IJmuiden) en nieuwkomer Epoque aan de start.

Lokale favorieten

Voorschoten heeft ook twee lokale favorieten. Stal Vredebest doet mee met de debuterende Haley Vredebest, de winnares van de merriederby in 2017. Liefhebber Rob Strik zet de Fransman Capac in. De ruin kwam vorig jaar één keer aan de start en strandde toen direct in de eerste omloop.

Voor degenen die dit jaar nog geen kortebaan hebben bezocht, wordt de nieuwe opzet even wennen. Na de eerste omloop vindt er een verliezersronde plaats. De winnaars hiervan plaatsen zich alsnog voor de tweede omloop. Hierna vervolgt de koers met achtereenvolgens negen, vijf en vier paarden. Het kwartet dat overblijft, strijdt om de overwinning.

Deelnemersveld en tips

Het volledige deelnemersveld is te vinden op de website www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt op deze website een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de liefhebbers van een weddenschap hun voordeel mee kunnen doen.

Uit de krant