Afbeelding
Foto:

Aanstaande zaterdag open dag twee monumentgemalen

Op zaterdag 13 mei 2023 is het Nationale Molen- en Gemalendag. Dan zijn in Voorschoten en Stompwijk twee gemalen (een gemeentelijk respectievelijk een rijksmonument) te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.

In Voorschoten is dat het gemaal De Vereeniging aan het Oude Veenpad langs de spoorlijn, nabij de fietstunnel achter kasteel Duivenvoorde. Tijdens de openingsuren zal de uit 1922 daterende dieselmotor (een twee cilinder 60 pk Brons/Deutz) worden gestart. Het gemaal is goed per fiets te bereiken. Auto’s kunnen het beste worden geparkeerd op de parkeerplaats bij de begraafplaats aan de Tuinenlaan te Leidschendam. U kunt dan in een paar minuten onder de fietstunnel door naar De Vereeniging lopen. Gelijktijdig is in Stompwijk de werking van de één cilinder 126 pk Crossley uit 1930 aan de Stompwijksevaart 9 in het gemaal De Antagonist te zien, en uiteraard te horen.

De Stichting Behoud Oude Motorgemalen Voorschoten/Leidschendam (STIBOM) beheert beide gemalen. Ze zijn 13 mei a.s. gratis te bezoeken.