Afbeelding
Foto:

Museum Voorschoten heeft tentoonstelling over de wederopbouw, inclusief kinderprogramma en lezingen

In het museum is nu de tentoonstelling ‘Architectuur - Wonen in de wederopbouw, van flat tot villa’ te zien. Het gaat over flats, woonblokken, villa’s en bungalows, gebouwd in de jaren 1950 - 1970 in Voorschoten. Woningnood en snelle uitbreiding kenmerken deze periode. 

Toch heeft die tijd ook interessante gebouwen opgeleverd, zoals blijkt uit de foto’s op de expositie. De architecten die de woningen hebben ontworpen - onder wie zeer beroemde als Rietveld - worden besproken en er zijn gedetailleerde bouwtekeningen te zien. Een heus keukentje met toebehoren, trommels en blikken brengt de bezoeker (terug) naar de sfeer van de jaren uit het midden van de vorige eeuw.

Natuurlijk is er ook weer een programma voor de ‘kids’. Neem gerust de (klein)kinderen mee naar het museum, er staat een knutseltafel voor hen klaar. Terwijl de (groot)ouders de tentoonstelling bekijken bouwen de kinderen met speelgoed- bouwmateriaal (lego) hun eigen droomhuis. Maak een foto van het resultaat en stuur deze vervolgens naar het mailadres info@museumvoorschoten.nl. Voor de meest creatieve inzendingen zijn er leuke prijzen.

In april organiseert het museum twee lezingen rond het thema ‘Wonen in de wederopbouw’.
- Dinsdagavond 4 april: lezing door Hans Timmerman, bekend Voorschotenaar, ex-voorzitter van de Paardenmarkt. Hij heeft zich verdiept in de periode van de wederopbouw. Voorbeelden uit Leiden en Voorschoten zullen zijn verhaal illustreren.
- Dinsdagavond 25 april: lezing door Anita Blom, specialist wederopbouw en naoorlogse stedenbouw bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De ‘Atlas van de wederopbouw in Nederland 1940-1965’, die in 2013 verscheen, is door haar samengesteld.
Bezoek de website www.museumvoorschoten.nl voor bijzonderheden en ticketverkoop.