Afbeelding
Foto:

22 Voorschotenaren participeren in de door Gemeente aangeboden cursus “maak een klimaat vriendelijke, levende tuin”

Klimaatverandering uit zich in heftige regenval, langdurige droogte en hittegolven. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. En door regenwater op te vangen, ondergronds of in een regenton, zorg je ervoor dat je in tijden van droogte je tuin mooi en gezond kunt houden zónder veel drinkwater te gebruiken.

Omdat ook Gemeente Voorschoten zich wil inzetten voor klimaatadaptatie en een groene leefomgeving, werd op zaterdag 18 maart 2023 een workshop “Een levende tuin maak jezelf” georganiseerd. In een levende tuin kan het regenwater in de bodem zakken en vastgehouden worden voor droge tijden. Annelies Mooijman, Beleidsadviseur groen & landschap, had daarvoor Wendy Bakker van “Stichting Steenbeek” en groendeskundige Marian van den Beitel van “Lekker groen”, uitgenodigd om inwoners van Voorschoten hierover meer kennis en tips te geven. Om de afname van het aantal insecten, droogte of extreme hoeveelheden neerslag tegen te gaan, is de gemeente Voorschoten aangesloten bij Stichting Steenbreek. In de kassen van Moerkerks Plantenparadijs werd aan 22 inwoners van Voorschoten, uitgelegd waar je aan moet denken om een tuin met meer groen en bloemen te ontwerpen. Een tuin waar het dierenrijk zoals de insecten, vogels, bijen, vlinders en zelfs vleermuizen ook mooi kunnen leven en hun bijdrage kunnen geven aan de benodigde biodiversiteit.

Een levende tuin goed is voor planten en dieren. Door het veranderende effect door het klimaat, warmen dorpen en steden verder op. Groen heeft ook een positief effect op de gezondheid en onderzoek heeft geleerd dat er meer sociale verbinding tussen mensen ontstaat. Een tuin vol leven is een tuin om van te genieten! Door het verwijderen van tegels, kunstgras vervangen voor natuur gras, het opvangen van water in regentonnen maar ook door afvoer van hemelwater naar zg. wadi’s, kan worden ingespeeld op de klimaatverandering. Iedere burger van Nederland moet die bewustheid krijgen!

De cursisten kregen de opdracht om in groepsverband, met verschillende thema’s, tuinen te ontwerpen en die daarna te presenteren. Bij de inrichting moest rekening gehouden worden met “de zes V’s van een levenstuin” tw. Variatie, Voedsel, Verbinding, Vocht, Veiligheid en Voorplanting. Een slim ontwerp is een tuin met weinig onderhoud maar die ook aantrekkelijk is voor insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Een waardevolle en gezellige ochtend waar de deelnemers met tips en inspiratie, thuis van hun tuin een plek kunnen maken waar natuur ontstaat en iedereen graag komt. Het enthousiasme van deze deelnemers, moet de Gemeente de impuls hebben gegeven om deze cursus voor meer inwoners beschikbaar te stellen!

Tekst & Foto © www.AnnemonikeMustert.nl