Afbeelding
Foto:

RK Basisschool de Regenboog met opa Dick naar de Noordpool

Op maandagmiddag kregen de groepen 3 en 4 van RK basisschool de Regenboog bezoek van opa Dick, de opa van Matthijs uit groep 3. Opa Dick is onderzoeker op de Noordpool, u weet wel, waar de ijsberen wonen en niet de pinguïns. Die leven op de Zuidpool.

Opa Dick vertelde de leerlingen over het onderzoek wat er gedaan wordt en over de avonturen die hij daar beleeft. In Longyearbyen en Ny-Ålesund, Spitsbergen in het uiterste noorden van Noorwegen, komt een groot team van onderzoekers bij elkaar om water- en grondmonsters te nemen en het gedrag van dieren te bestuderen.
Bij het onderzoek staan brandganzen centraal. Sinds 1990 wordt de lokale populatie in detail gevolgd en geringd met op afstand afleesbare individueel gecodeerde ringen. Het onderzoek heeft zich beziggehouden met het gedrag van ganzen, het vinden van voedsel, het effect van de ganzen op de vegetatie, de effecten van poolvossen, populatiecycli en de rol van ziektes in populaties van wilde vogels.

De leerlingen hingen aan Opa Dick zijn lippen en hadden op het einde nog een aantal brandende vragen. Ook mochten de leerlingen de attributen vasthouden die hij had meegebracht. O.a. knuffels en échte rendiergeweien.
Na afloop kregen de kinderen een speldje als aandenken, op één voorwaarde: dat de leerlingen onthouden dat ijsberen op de Noordpool leven en pinguïns op de Zuidpool.

In onze visie staat dat wij de onderzoekende houding van onze leerlingen stimuleren en dat is precies wat opa Dick gedaan heeft. Juf Petra wordt bedankt voor de verbinding.
En wat een mooi voorbeeld van (groot)ouderbetrokkenheid!