Afbeelding

Clifton Studio brengt Dierenpark Wassenaar weer tot leven in gloednieuwe filmproductie

Algemeen

Het in Kerkehout gevestigde audiovisuele productiebedrijf Clifton Studio werkt aan een film waarin het in 1985 gesloten Dierenpark Wassenaar weer tot leven komt. Hoewel de makers inmiddels al beschikken over veel unieke beelden van de vermaarde dierentuin, doet Erik Kenens van Clifton Studio hierbij een oproep aan alle lezers van deze krant die nog beschikken over oude beelden (super 8 of 16 mm films) uit de periode 1937 tot 1985 in de vorm van foto’s of filmpjes, souvenirs of andere stoffelijke herinneringen aan Dierenpark Wassenaar, om deze voor de film ter beschikking willen stellen.

Medio jaren negentig brachten de broers Erik en Stef Kenens van Clifton Studio en hun inmiddels overleden neef Alfred, een tweetal videoproducties over Wassenaar uit, die een groot succes werden. In de documentaire ‘Wassenaar, groene oase in de Randstad’ (1994) werden de natuur, maar ook het rijke cultureel erfgoed van het dorp, op professionele wijze in beeld gebracht. Twee jaar later verscheen ‘Wassenaar zoals het was’. Een documentaire met unieke historische bewegende beelden van het dorp, afkomstig uit allerlei archieven en particuliere collecties. 

De producties verschenen op video, maar werden later gedigitaliseerd en op DVD en uiteindelijk ook op USB uitgebracht. In 1997 besloten de makers om ook een documentaire over Voorschoten te vervaardigen, die eind 1999 verscheen onder de titel ‘Parel aan de Vliet’. Alle films kenmerken zich niet alleen door het gebruikte en al dan niet door Clifton Studio zelf vervaardigde filmmateriaal, maar ook door de montage, muziek en voice-over, waardoor Wassenaar en later ook Voorschoten op een unieke wijze werden vastgelegd. Het is de bedoeling dat de film over Dierenpark Wassenaar eind 2023 (op DVD en USB) wordt uitgebracht. Veel mensen uit Wassenaar koesteren nog altijd bijzondere herinneringen aan het dierenpark dat bijna vijftig jaar heeft bestaan. De film begint met beelden van het legendarische viaduct in Wassenaar Zuid. Vanaf 1908 het kruispunt van de Rijksstraatweg en de treinverbinding tussen Rotterdam en Scheveningen en waar later ook de Gele Tram (Den Haag - Leiden) passeerde. Vanaf hier is goed te zien hoe Wassenaar steeds meer een populaire bestemming werd voor dagjesmensen. We zien beelden van de theetuin in Meijendel en de Wassenaarse Slag. Maar ook van het in 1935 opengestelde landgoed Duinrell waar drie jaar later de eerste skibaan van Nederland werd geopend. De combinatie hoge duinen en een pakket gladde dennennaalden maakte dat men er ook zonder sneeuw de latten kon onderbinden. De spectaculaire motorcrosswedstrijden die op Duinrell werden gehouden trokken drommen toeschouwers. De film laat ook zien waarom Wassenaar in het voorjaar een echt bloembollendorp was. Begin jaren vijftig wordt in Park Oosterbeek een sprookjestuin aangelegd met een opzet die uniek in de wereld was. 

Na een rondje Wassenaar keert de toeschouwer terug bij het viaduct vanwaar het met de Gele Tram een paar haltes naar de Stoeplaan is, vlakbij het landgoed aan de overzijde van de Rijksstraatweg waar in 1937 het ‘Wandel-, Vogel- en Dierenpark Wassenaar’ wordt geopend. Wat begint met een unieke particuliere verzameling tropische vogels, groeit al snel uit tot een heus dierenpark met een enorme verzameling dieren waaronder olifanten, tijgers en mensapen zoals gorilla’s, chimpansee’s en oerang-oetangs. Professionele beelden en materiaal van amateurs laten zien hoe Dierenpark Wassenaar uitgroeide tot een attractie van formaat. De film bevat veel beelden die nooit eerder zijn gepubliceerd, zo wordt duidelijk uit een eerste preview van het gedigitaliseerde materiaal dat later dit jaar wordt gemonteerd tot een heuse film. Erik Kenens van Clifton Studio is echter nog op zoek naar andere oude filmbeelden (super 8 of 16mm) uit de periode 1937 tot 1985, maar ook foto’s, dia’s, reclamemateriaal of souvenirs van het voormalige Dierenpark Wassenaar, om in de film te verwerken. Lezers die in het bezit zijn van dergelijk materiaal kunnen contact opnemen met Erik Kenens via telefoonnummer 070-5177904.