Afbeelding

Glasvezel in Voorschoten

Algemeen

Ze begreep het niet, mevrouw Heinen (83), die brief van 20 januari 2023 van Jos van der Klauw, directeur Bouw en Beheer van DELTA Netwerk. Géén glasvezelaansluiting door DELTA, zoveel was duidelijk, maar hoe was dat te rijmen met de eerdere brieven waarin ze nog hartelijk werd gefeliciteerd met haar keuze voor glasvezel van DELTA?

Door Josée Nan

“Doe het maar, Ma”, had zoon Ron gezegd. “Het kan geen kwaad, zo’n aansluiting en als je het huis verkoopt is het een pré dat die glasvezelkabel er ligt”. Dat er verder niets verandert, had hij ook gezegd. Toch werd ze zenuwachtig van het schouwrapport en al die brieven, die de voordelen van het afsluiten van een abonnement onder haar aandacht brachten. Ze hoefde niet te ‘gamen zonder haperen’ en ‘met zijn allen tegelijk online’ was ook niet aan de orde in het eenpersoonshuishouden van de weduwe, maar een ‘haarscherpe en niet haperende TV-verbinding’ wilde ze wel.

In oktober 2022 startte DELTA Netwerk met veel bombarie het aanvalsplan om Voorschoten aan de glasvezel te krijgen. Op veel plekken in de gemeente werden informatieborden geplaatst waarop drie mannen van DELTA (een grijze kantoorklerk geflankeerd door twee jonge werkmannen) ons monter aankeken. Op het Treubplein werd een informatiepunt geopend en in het Bondsgebouw werden op 8 en 15 november informatieavonden georganiseerd. Colporteurs gingen aan de slag en belden bij inwoners van Voorschoten, zoals mevrouw Heinen aan.

Hoewel wethouder Paul de Bruijn het informatiepunt feestelijk had geopend, hulde de gemeente zich verder in stilzwijgen. De zoekvraag ‘glasvezel’ op de gemeentelijke website leverde dit najaar geen enkele hit op. Dit veranderde pas toen de verwarring rondom de glasvezelaanleg begin deze maand compleet was en het bericht doorkwam dat DELTA Netwerk stopt en T-Mobile start met de aanleg van glasvezel. Raadsleden stelden vragen aan de verantwoordelijke wethouder, die beloofde met informatie richting de inwoners van Voorschoten te komen.

Op 19 januari plaatst de gemeente ten langen leste een bericht op de website over glasvezel in Voorschoten. Uitgelegd wordt dat aanbieders van glasvezel met elkaar mogen concurreren en dat dit is vastgelegd in de Telecommunicatiewet. De gemeente moet de aanleg gedogen en maakt met de aanbieders afspraken over het beperken van de overlast. Aan T-Mobile die samen met Open Dutch Fiber nu in Voorschoten glasvezel gaat aanleggen, is inmiddels een vergunning verleend.

Mevrouw Heinen heeft er intussen schoon genoeg van. De brieven van T-Mobile gaan bij het oud papier, voor haar geen ‘next level internet’. Ze kan er goed mee leven.