Afbeelding
Foto:

Mohamed Alali, een succesverhaal

Voorschoten - Nu alweer 6 jaar geleden kwam ik via Rotary Voorschoten in contact met de uit Syrië gevluchte familie Alali. Op dat moment verbleef de familie met een verblijfsstatus in de oude Marijkeschool. Nadat deze familie een appartement in Noordhofland kreeg, hield ik contact met vader Fawaz, moeder Fadwa en hun twee zonen Mohamed en Islam.

Voor de ouders was de overgang vanuit het oorlogsgebied in Syrië naar het rustige Nederland erg groot. Ze misten hun familie en dochter die achtergebleven was in Damascus. Ze maakten zich ook zorgen over het land, alles kapotgeschoten, oorlog en onrust daar.
De jonge Islam ging meteen naar de basisschool en leerde spelenderwijs Nederlands. Voor Mohamed - toen net 13 jaar - was het veel moeilijker om de draad op te pakken. Hij moest eerst Nederlands leren voordat hij naar de middelbare school kon gaan.
Mohamed: “Toen wij hier kwamen wonen voelde ik mij geheel ontheemd. Ik kwam terecht in een totaal andere cultuur, met andere mensen en ik moest een voor mij toen onmogelijke taal, het Nederlands, leren”.
Maar Mohamed is een doorzetter en het lukte hem om op het MBO toegelaten te worden en is nu bezig met een studie tot apothekersassistent.
Naast zijn studie doet hij voor zijn plezier iets waar hij al vanaf zijn 14e mee bezig is. Video’s opnemen en plaatsen op Instagram en Tik Tok. Het afgelopen half jaar begon hij op te vallen en kreeg hij steeds meer volgers. Op dit moment zijn dat er al bijna 100.000.
Als succesvol videomaker is hij influencer geworden. Vooral voor de Arabische gemeenschap. Mohamed maakt video’s over dagelijkse dingen en doet dat op een grappige manier. Soms prijst hij Syrische producten of restaurants aan. Op dit moment plaatst hij zijn berichten in het Arabisch. Het is zijn ambitie om binnenkort ook berichten in het Engels te plaatsen om zo meer mensen te kunnen bereiken.
Zes jaar later is het mooi om te zien wat er van Mohamed geworden is: een succesvolle jongeman die studeert en daarnaast zijn grote hobby uitoefent. Maar wat mij het meest raakt, is het doorzettersvermogen van Mohamed. Echt iets om trots op te zijn.

Wilt u meer weten over Mohamed? Bekijk dan zijn Instagram: @mo.alali.11

Marleen Persoon