Afbeelding
Foto:

Voorschoten zet in op structurele aanpak en oplossingen bij Energiearmoede

De aanwezigheid van armoede in de Westerse wereld dat de laatste 50 jaar zo’n intens groeiende welvaart kende, is voor ons nauwelijks uit te leggen. Ook Voorschoten kent door en met de huidige energiecrisis een -groeiende- kloof tussen arm en rijk. De nu merkbaar stijgende gas- en electraprijzen werken uiteraard door in dagelijkse boodschappen. De verwachting is dat dit de komende tijd verder het geval zal zijn. Denk in dit verband ook aan stijgende contributies van verenigingslidmaatschappen, duurdere kaartjes voor zwembaden etc. Wij kennen allemaal voorbeelden uit onze eigen omgeving!

De gebruikelijke Najaarsnota van het Rijk stelt om deze redenen gemeenten hiertoe aanvullende financiële middelen beschikbaar. Daarmee kunnen zij o.a. culturele instellingen en verenigingen in deze tijd van letterlijk “armoede” tegemoet komen en maatschappelijke voorzieningen zoveel mogelijk borgen. Deze middelen zijn echter niet “geoormerkt”. Het CDA zag en ziet dat graag wel om de gelden zo in te zetten waarvoor ze bestemd zijn. Opdat kinderen hun abonnement bij een vereniging niet hoeven op te zeggen. Om te voorkomen dat zij niet langer gebruik kunnen maken van maatschappelijke voorzieningen vanwege bijv. te sterk stijgende kosten voor een lidmaatschap. "Om reden van 'ieder kind doet mee' en/of preventief gezondheidsbeleid 'voor 0 tot 100' vinden wij een dergelijke ontwikkeling onwenselijk. En wij willen die ontwikkeling graag voorkomen", aldus fractievoorzitter Patricia Kortekaas. Met het oog daarop werd mede door het CDA een motie ingediend die in de Raad brede steun kreeg. Hiermee wordt ingezet op een meer structurele oplossing voor de ontstane energiearmoede.
Er komen Warme Huiskamersrealisatie daarvan door samenwerking met buurthuizen, bibliotheek en/of zwembad. Om inwoners thuis energie te laten besparen kunnen mensen in de koude maanden (jan-april) samen komen op een centrale plek (een ‘warme’ huiskamer!). Iedereen is daar welkom om te werken, te ontmoeten, huiswerk te maken of een spelletje te doen. Het is de bedoeling dat inwoners op die plekken verder informatie kunnen vinden bij het aanvragen van een energietoeslag en/of geholpen worden in geval van een armoede-situatie en/of schuldenproblematiek.

Er gaan verder Fix-teams aan de slag! Dit zijn mensen die zorgen voor het installeren van kleine energiebesparende maatregelen en het geven van energieadvies bij mensen thuis. Via sociaal raadslieden / armoederegisseur kunnen zij een beroep doen op hulp. Dit levert per woning een flinke energiebesparing en daarmee een lagere energierekening op. Patricia Kortekaas spreek de verwachting uit dat zij en de Raad erop vertrouwen dat mensen snel wat gaan merken van de uitvoering van deze maatregelen! En dat het voor de betrokkenen rust brengt in een financieel stressvolle tijd!

Patricia Kortekaas
Fractievoorzitter CDA