Afbeelding
Foto: Walter Lambert

Sinterklaas komt aan in Voorschoten

Maar hoe? Alles is anders dit jaar en niets is wat het lijkt. Een week geleden arriveerde Sinterklaas in Nederland met het vliegtuig, de Goedheiligman 1 omdat zijn stoomboot was gezonken. Welk vervoermiddel brengt hem naar Voorschoten? Een helikopter, een tractor, zijn paard Ozosnel? We gaan het beleven.

Door Josée Nan

Het is bar koud, deze zaterdagmorgen. De muziekpieten van de Pietenband spelen daar goed op in. De vaders en moeders, opa’s en oma’s en de verzamelde kinderen niet te vergeten, worden aangemoedigd zich warm te dansen. ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ en ‘van voor naar achter, van links naar rechts’ doen het bloed stromen.
“Ik zie hem, ik zie hem!” Gezeten in een rode Bugatti met daarachter een oude tankautospuit van de brandweer komt Sinterklaas langzaam de Schoolstraat ingereden. Hij heeft veel Pieten meegebracht, geen tekort aan Pieten in Voorschoten. Natuurlijk hebben ze lekkers bij zich. Strooigoed dat is verpakt in papieren zakjes en mandarijntjes. De wat schuchtere kindertjes laten dit aan zich voorbij gaan en kijken op veilige afstand hoe Sint en zijn gevolg voorbij trekt.
Sinterklaas en zijn Pieten passeren de jonge dames van de Ladies’ Circle Voorschoten die deze dag hebben aangegrepen om kaarsen te verkopen voor een goed doel: een huis voor palliatieve zorg voor jonge mensen in Leiden (www.xenialeiden.nl), een hartverwarmend initiatief.
Omstreeks 11 uur landt Sinterklaas in de Voorstraat. In de muziektent kan hij de kinderen uit Voorschoten persoonlijk gedag zeggen. Een indrukwekkende zetel is voor hem klaargezet. Maar eerst wordt hij officieel welkom geheten in Voorschoten door burgemeester Nadine Stemerdink. Ze vraagt de aanwezigen in de Voorstraat hard te gillen om te laten horen hoe blij iedereen is dat Sinterklaas weer op de vertrouwde manier kan worden ontvangen. Sinterklaas bedankt de burgemeester en heeft een geruststellende mededeling. Bijna alle cadeautjes, die na het lossen van de bagage van de Goedheiligman 1 zoek zijn geraakt, zijn terecht.
Er vormen zich twee rijen. De ene is voor Sinterklaas en de andere voor Ballonpiet. Deze Piet is razend populair. In een vlug tempo maakt zij van een ballon een fraaie staf van Sinterklaas. Deze ochtend alleen al maakt ze er zo’n vijfhonderd, zegt ze.
Blije gezichten alom; het is de Centrumwinkeliers weer gelukt een toegankelijk en vrolijk kinderfeest te organiseren. Foto: Walter Lambert