Afbeelding
Foto:

Wethouder bezoekt SPL Peuterspeelzaal. Hoe kan ‘voorschool' op een peuterspeelzaal gelijke ontwikkelingskansen bevorderen?

Wethouder bezoekt SPL Peuterspeelzaal Leiden e.o. in Voorschoten. Hoe kan ‘voorschool’ op een peuterspeelzaal gelijke ontwikkelingskansen bevorderen?

Maandagochtend 14 november is wethouder Hans van der Elst op werkbezoek geweest op twee peuterspeelzalen van SPL in Voorschoten. De wethouder kon tijdens het bezoek ervaren hoe een peuterspeelzaal als ‘voorschool' een professionele aanvulling op de opvoeding thuis is en het kind optimale ontwikkelingskansen kan bieden. Leren samenspelen, vertrouwen ontwikkelen, bevorderen van de taalontwikkeling en motoriek, prikkelen tot creativiteit en uitdagingen aangaan. Een belangrijke functie is naast het directe werk met de kinderen, de sociale kant van de peuterspeelzalen. Daarvoor werken de beroepskrachten nauw samen met de gemeente, onderwijs en jeugd- en gezondheidszorg. Ondanks het hoge bezoek speelden de peuters met hun vriendjes lekker door onder begeleiding van de deskundige en professionele leidsters.
De wethouder die zeer geïnteresseerd was in het werk van de peuterspeelzalen, nam uitgebreid de tijd voor een inhoudelijk gesprek. De pedagogisch medewerkers en directeur Piet Penning hebben de wethouder veel kunnen vertellen over de huidige activiteiten die de peuters dagelijks worden aangeboden in kleine en grotere groepjes. Maar ook over de observatiemethode die gebruikt wordt om kinderen goed te kunnen volgen. De werkwijze ten aanzien van de voorschoolse educatie en de Vreedzame School kwamen eveneens aan de orde.
De Stichting Peuterspeelzalen Leiden e.o. heeft in Voorschoten zes peuterspeelzalen. Deze voorscholen bestaan in Voorschoten al sinds 1969 en staan bekend om de hoge kwaliteit. De zes zalen hebben allemaal een eigen identiteit, maar pedagogisch gezien wordt er op dezelfde manier gewerkt. Op een speelse manier worden de peuters van 2 tot 4 jaar, voorbereid op de basisschool.

Afbeelding