Afbeelding

Intensief dubbel hockey-weekeinde voor Forescate Dames 1

Sport

Dit weekeinde was er meer dan genoeg hockey voor Forescate Dames 1, met op vrijdagavond de wedstrijd voor het “Silvercup” bekertournooi, en zondag de gewone competitiewedstrijd.

Vrijdagavond kwamen de Dames van Alphen naar Voorschoten voor de wedstrijd in het Silvercup-tournooi. Dit bekertournooi is (net zoals landelijke bekertournooien bij veel andere sporten) een mogelijkheid voor teams uit alle verschillende klassen om zich te meten met teams uit hogere klassen. Nadat eerst teams uit een eigen klasse moeten worden verslagen, komen later in het tournooi steeds sterkere teams uit hogere klassen als tegenstander. Deze vrijdagavonden zijn altijd een feestje, met veel sfeer, spanning en vaak ook sensatie en landelijk vaak heel verrassende uitslagen. Omdat de winnaar van de avond een ronde door mag en de verliezende partij uit het tournooi valt, is het Silvercuptournooi dus echt een kwestie van “erop of eronder” en dat is vaak te merken aan de spanning bij spelers en publiek. Dat effect wordt nog versterkt doordat de thuisspelende ploeg altijd het op papier laagst geklassereerde team is.

De Dames van Forescate zijn vorig jaar naar deze eerste klasse gepromoveerd en staan in hun gewone competitie op een 9e plaats. De Dames van Alphen spelen al langer in de eerste klasse en staan op dit moment op de derde plek in de reguliere ranglijst. In het laatste onderlinge competitie-treffen tussen deze beide teams in oktober 2022 wist Alphen met 4-3 te winnen, op papier zou dus te verwachten zijn dat Alphen deze bekerwedstrijd zou moeten kunnen winnen. Maar ja…. Een bekerhockeyavond is altijd onvoorspelbaar.

De bezoekers lieten vanaf het begin sterk hockey zien, waren in de beginfase duidelijk beter. Het regende strafcorners achter elkaar maar Alphen wist het veldoverwicht niet om te zetten in een doelpunt. De eerste helft kreeg Alphen volop kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar verzuimde het om doelpunten te maken, de verdediging van Forescate hield uitstekend stand. En zoals vaak in de sport, “als het doelpunt aan de ene kant maar niet valt, dan valt ie vaak aan de andere kant”. Zo ook vrijdagavond. Na een mooi opgezette aanval vanuit de Forescate verdedigers wist Lise van der Kruk uiteindelijk fraai uit te breken over de rechterflank, om vervolgens Esther van Zonneveld te bereiken die wel direct trefzeker was en de 1-0 voor Forescate op het scorebord zette.

Vanaf dat moment moest Alphen gaan scoren en gingen ze vertrouwen op individuele acties van enkele van de beste spelers uit het team in plaats van als collectief druk te blijven geven. Hierdoor werd het opeens een gelijkwaardige wedstrijd, en kwamen er kansen aan beide kanten. Een van de uitbraken van Alphen was toch succesvol, en daarmee tekenden de bezoekers de 1-1 aan.

De rest van de wedstrijd waren de teams gelijkwaardig en was de spanning om te snijden, omdat deze avond natuurlijk hoe dan ook een winnaar moest krijgen. Die winnaar werd dus Forescate, want na een goede actie van Esther van Zonneveld die uiteindelijk op de Alphen keeper stuitte, wist de mee opgekomen Esmee Braams feilloos van de situatie te profiteren door de 2-1 te scoren.

Een mooie en welverdiende overwinning brengt de Dames van Forescate dus een ronde verder ik het bekertournooi. Omdat op deze winterse avond veel wedstrijden zijn afgelast door sneeuwval, zal het nog wel een week duren voordat de loting voor de volgende tegenstander bekend wordt. Maar dat er interessante tegenstanders naar Voorschoten zullen komen is wel duidelijk.

Zondag 12 maart was vervolgens de reguliere competitiewedstrijd tegen Qui-vive.

Met een onderling verschil van 4 punten in de ranglijst, was het zaak om de winst naar ons toe te trekken.
Forescate was de betere ploeg, en onze verdediging stond als een dijk te verdedigen. We kregen meerdere strafcorners en waren een aantal keer gevaarlijk in de cirkel. In het vierde kwart dachten wij de 1-0 te pakken te hebben, echter floot de scheidsrechter het doelpunt af. En jullie raden het al, even later waren het de dames van Qui Vive die 5 minuten voor tijd uit een strafcorner scoorden. We eindigden de pot met 3 strafcorners, welke helaas geen doel vonden. Een eindstand van 0-1 zorgde voor teleurgestelde gezichten.


Volgende week staat Alecto D1 op het programma, de punten gaan we pakken. Helpen jullie ons naar de overwinning?

Uit de krant