Afbeelding

Museum Voorschoten zet dit najaar het onderwijs in de schijnwerpers

Algemeen

Deze herfst is de expositie ‘Aap, noot, mies – op school in Voorschoten’ te bezoeken. Rond het thema van deze tentoonstelling organiseert het museum een lezing en een workshop.

Wat is er zoal te zien op de tentoonstelling ‘Aap, noot, mies’? Denk aan een wand met klassenfoto’s, onderwijsmateriaal van vroeger en een heus lokaaltje uit de jaren vijftig. Leuk voor een foto met de (klein)kinderen in de bankjes! Alle Voorschotense scholen van vroeger en nu komen aan bod. De expositie besteedt ook veel aandacht aan de reken- en leesmethoden die werden gebruikt. Wat is er in de loop van de tijd toch veel veranderd! Er zijn ook verhalen te horen: op videoschermen halen docenten en leerlingen herinneringen op, over hoe het was op school in Voorschoten.

In november organiseert het museum een lezing en een workshop, die beide aansluiten bij het thema van de tentoonstelling ‘Aap, noot, mies - op school in Voorschoten’.

Op dinsdagavond 14 november houdt Wim van den Eijkel, één van onze bekende dorpshistorici, een lezing. De titel is ‘Op weg naar de leerplicht - Lager onderwijs in Voorschoten tussen 1580 en 1901’.
Het eerste gedeelte gaat over de periode 1580-1806, toen de Nederlandse Hervormde Kerk het lager onderwijs verzorgde. Na de pauze behandelt Van den Eijkel de 19e eeuw: van de Schoolwet van 1806 naar de Leerplichtwet van 1901. De lezing wordt rijk geïllustreerd.

Op dinsdagavond 28 november maken we de stap naar de 21e eeuw. Dan geeft Conny van der Krogt, leerkracht aan de Fortgensschool in Voorschoten, een workshop. Deelnemers zullen aan de hand van diverse lesmaterialen zelf ervaren hoe anno 2023 op een basisschool wordt lesgegeven.

Zie de website: www.museumvoorschoten.nl voor meer informatie en tickets.

Afbeelding

Uit de krant