
Verborgen verleden
AlgemeenZittend achter de laptop ligt de wereld voor je open. Zonder van je stoel af te komen kun je tegenwoordig boodschappen doen, een vergadering bijwonen, concerten bezoeken of een kijkje nemen op andere continenten. Je kunt ook een duik nemen in de tijd nu steeds meer archieven zijn gedigitaliseerd. Tijdens een cursus genealogie, die de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) in de bibliotheek van Voorschoten organiseerde, werden elf deelnemers op weg geholpen bij hun familiespeurtocht.
Door Josée Nan
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ wordt in deze maand geschiedenis voor het voetlicht gebracht. In Voorschoten vormde het aanleiding voor de cursus genealogie.
Genealogie omvat meer dan stamboomonderzoek. Het behelst het in kaart brengen van het verhaal van jou en je voorouders, waar kom je vandaan, wat is je familiegeschiedenis? Het begint wel met het maken van de stamboom. Cursusleider Cees Jan van der Hoek (Cornelis Johannes van der Hoek op zijn geboorteakte) is lid van de NGV en een ervaren onderzoeker. Hij laat de deelnemers zien bij welke instanties en websites ze terecht kunnen om informatie over de voorouders te vinden. Heel belangrijk ook is de eenmaal gevonden informatie netjes te ordenen. Dit gebeurt door het maken van ‘kwartierstaten’. Onderin vermeld je de eigen naam, daarboven die van de ouders, dan de vaders en moeders die zij weer hadden en zo verder.
De speurtocht begint met het stellen van vragen op familiebijeenkomsten, over verhalen die de ronde doen, over oude foto’s met daarop onbekende familieleden. Als de speurzin tot leven is gekomen is www.wiewaswie.nl de eerste digitale bron waar je gaat zoeken. Dit is de website van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) waarbij bijna alle regionale en provinciale archieven zijn aangehaakt. Helaas is dit niet het geval voor de aktes die zijn opgeslagen in het archief van de gemeente Voorschoten. Het archief is wel gedigitaliseerd en te raadplegen via www.wassenaar.nl/gemeentearchief.
Je kunt je beperken tot het ordenen van de namen en data van de voorouders in een kwartierstaat, maar Cees Jan raadt aan ook op zoek te gaan naar informatie over de leefomgeving en de tijd waarin de voorouders leefden door bijvoorbeeld oude kranten te raadplegen, wat tegenwoordig ook digitaal kan. De speurtocht werkt verslavend omdat er een schat aan historisch bronnenmateriaal is, dat klaar ligt om ontdekt te worden. Bij de reconstructie van een familiegeschiedenis wordt er veel welbestede tijd achter de laptop doorgebracht.
Wie vragen heeft over genealogisch onderzoek kan naar Cees Jan mailen: penningmeester-ryn@ngv.nl.