
Weekend van Voorschoten vol van verhalen
Algemeen“Une belle histoire” (Een mooi verhaal) stond vrijdagavond op de muziekstandaards van de leden van het concertorkest van Laurentius. Hun optreden was het voorprogramma van de uitreiking van de Voorschoten Awards en vormde daarmee de aftrap van het Weekend van Voorschoten. De uit 1972 daterende hit van Michel Fugain & Le Big Bazar typeerde deze jaargang. Het Weekend stond bol van de mooie verhalen. En ja, het was ook héél erg warm.
Door Josée Nan
Omdat verhalen historisch erfgoed tot leven brengen werden er op initiatief van het actiecomité Open Monumentendag Voorschoten bij meerdere locaties verhalen verteld over de monumenten en hun vroegere bewoners.
Jan Spendel vertelde in de Laurentiuskerk over het Voorschotens verzet in de Tweede Wereldoorlog en de rol die de huizen rondom de kerk hierbij speelden. Meesterverteller en voordrachtskunstenaar Niels Brandaan Cotterink was gevraagd om een workshop ‘verhalen vertellen’ te geven en hij vertelde het verhaal van Itte. In drie kwartier nam hij de bezoekers van de Kruispuntkerk mee in het leven van een jongen met veel fantasie die opgroeide in de Voorschotense Vlietwijk, een dromer die na tegenslag recalcitrant werd, van zich af ging slaan. De redding kwam van meester Weeda van de Parkschool die in Itte/Niels de verhalenverteller zag die hij later zou worden.
Tijdens zo’n weekend liggen er ook verhalen voor het oprapen, daar hoeft het actiecomité niets voor te doen. Tijdens mijn bezoek aan het erf van de Lindehoeve, een voormalige boerderij gelegen aan de Leidseweg, lees ik in de bouwgeschiedenis die van dit pand is opgesteld wat de eerste eigenaresse Maria is overkomen. Ze trouwt met Johannes, bouwt samen met hem in 1876 de boerderij, krijgt kinderen, wordt jong weduwe en gaat daarna met een van de knechten een verstandshuwelijk aan. De huidige eigenaresse vertelt over de blikseminslag van een jaar geleden die het einde betekende van een majestueuze eik die midden in de tuin stond.
Niet alleen gebouwen vertellen verhalen, ook muziek doet dat. In en om de Dorpskerk en in de Voorstraat organiseerde de Cultuurfabriek optredens van de vele koren en orkesten die Voorschoten rijk is. Händel componeerde ‘For the Royal Fireworks’ ter gelegenheid van de Vrede van Aken (1748). In het deel dat Sinfonietta Voorschoten ten beste gaf was volgens de woordvoerster van het orkest duidelijk te horen dat Engeland had getriomfeerd in de voorafgaande oorlog.
Bij de uitreiking van de Voorschoten Awards waren er enkel winnaars, geen verliezers. De Vrijwillige Brandweer Voorschoten ontving de trofee in de categorie ‘vrijwilliger’. Aan hete vuren zijn brandweerlieden gewend, maar ook zij vonden het warm deze avond.