De dieselmotor in het gemaal De Vereeniging te Voorschoten.
De dieselmotor in het gemaal De Vereeniging te Voorschoten.

Open Monumentendag: Twee monumentgemalen

Algemeen

Op zaterdag 9 september 2023 is het Open Monumentendag. Dan zijn in Voorschoten en Leidschendam twee gemalen (een gemeentelijk respectievelijk een rijksmonument) te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.

In Voorschoten is dat het gemaal De Vereeniging aan het Oude Veenpad langs de spoorlijn, nabij de fietstunnel achter kasteel Duivenvoorde. Tijdens de openingsuren zal de uit 1922 daterende dieselmotor (een twee cilinder 60 pk Brons/Deutz) worden gestart. Het gemaal is goed per fiets te bereiken. Auto’s kunnen het beste worden geparkeerd op de parkeerplaats bij de begraafplaats aan de Tuinenlaan te Leidschendam. U kunt dan in een paar minuten onder de fietstunnel door naar De Vereeniging lopen.

Gelijktijdig is in Leidschendam de werking van de één cilinder 126 pk Crossley uit 1930 aan de Stompwijkseweg 11 in het gemaal De Antagonist te zien, en uiteraard te horen.

De Stichting Behoud Oude Motorgemalen Voorschoten/Leidschendam (STIBOM) beheert beide gemalen. Ze zijn zaterdag 9 september a.s. gratis te bezoeken.

Uit de krant