Open dag VTV Voorschoten. Foto: Kees van den Boer.
Open dag VTV Voorschoten. Foto: Kees van den Boer.

Warm welkom op de volkstuinen

Algemeen

De Volkstuindersvereniging Voorschoten (VTVV) organiseerde op 2 september een open dag. Bij vijftien van de 250 tuinen stonden de tuinvrouwen en tuinmannen klaar om toelichting te geven op hun passie en hobby. Om te vertellen over de uitbundige oogst aan courgettes, over de invloed van het ‘rare’ weer op de groei van de aardbeien, over de voldoening van lekker buiten in beweging zijn, over de fijne kneepjes van het kweken van dahlia’s, over de gezelligheid van het samen tuinieren, de onderlinge behulpzaamheid etc. etc..

Door Josée Nan 

Gewapend met een plattegrond vonden ca. vijftig bezoekers op deze dag hun weg door het volkstuinencomplex. Ondanks de aangebrachte lichtblauwe ballonnen was het soms een hele puzzel. Alle tuinen moeten voor hun gebruikers goed bereikbaar zijn, toegang hebben tot water en zo gelegen zijn dat er zonder hinder van buren getuinierd kan worden. Dat heeft geleid tot een wirwar van paden waarin je gemakkelijk kunt verdwalen. Wethouder Hubert Schokker zal er geen last van hebben gehad, hij werd door een van de bestuursleden rondgeleid.

Nu is het bepaald geen straf om te dwalen langs al die tuinen. Zeker niet in deze tijd van het jaar. September en oktober zijn de maanden van de dahlia’s. De familie Hooiveld heeft op tuin 116 wel honderd soort dahlia’s staan. In de vaas oogt deze bloem volgens sommigen wat ‘stijf’, maar met al die soorten en kleuren bij elkaar en de zon erop zijn ze beeldschoon. Ook de zinnia’s, goudsbloemen, cosmea, guldenroede, afrikaantjes en zonnebloemen vormen in dit jaargetijde een vrolijk makend geheel.

Als de hekken open zijn, is iedereen welkom op het park. Om te genieten van de natuur en een praatje te maken met de tuinders, dat kan elke dag. Praten, kijken, foto’s maken, niet plukken; dat is voorbehouden aan de tuinders zelf. Bij overvloedige oogsten geven ze veel weg, aan de medetuiniers, familie, buren en vrienden en ook aan de Voedselbank Voorschoten. Iedere donderdag staat er een krat op het terrein waarin kan worden gedoneerd.

Veel Voorschotenaren kennen de weg naar de volkstuinen naast zwembad Het Wedde, al was het maar voor de wekelijkse repetitie in verenigingsgebouw Het Praethuys. De VTVV ziet graag dat meer inwoners de tuinen weten te vinden, vooral de jeugd. Aan hen kan op een speelse wijze worden geleerd hoe belangrijk het is om goed te zorgen voor de natuur. Tuin 339 is met dit doel ingericht. Via een zintuigenwandeling kunnen kinderen ontdekken hoe veelzijdig die natuur is waarin ze leven.

Uit de krant