Afbeelding

Als ik geen kat was

Algemeen

Is de intrigerende titel van een bundel met gedichten en collages die deze maand is verschenen. De makers van het boekje zijn de dichter Edith de Gilde en beeldend kunstenaar Fanny Mazure aan wie de Voorschotense Kunstkring (VKK) onlangs in Museum Voorschoten een overzichtstentoonstelling wijdde. Een eerste exemplaar van de bundel werd zaterdag 27 mei door Fanny overhandigd aan Voorschotenaar Jozef Sloots omdat hij beide kunstenaars met elkaar in contact bracht.

Door Josée Nan

De presentatie vond plaats in het gebouw van de Haagse Kunstkring (HKK) aan de Denneweg. De HKK bestaat al 130 jaar en verbindt kunstenaars van diverse disciplines. Edith de Gilde en Fanny Mazure zijn allebei lid van de HKK maar hebben elkaar daar niet ontmoet. Jozef Sloots werd door Fanny gevraagd of hij iemand kende die teksten kon schrijven bij een serie collages die ze had gemaakt met katten in de hoofdrol. Hij droeg Edith aan. Zij was meteen weg van de voorstellingen met de katten. Ze nam ze mee naar huis en ging broeden op bijpassende teksten. Het zijn haiku’s geworden, omdat deze Japanse dichtvorm volgens Edith past bij de sfeer die de collages uitstralen. Dat is niet verwonderlijk voor wie bekend is met het werk van Fanny Mazure, haar inspiratie komt vaak uit het Oosten, Japan in het bijzonder.
Haiku’s zijn minigedichten en hebben drie regels, bestaande uit respectievelijk vijf, zeven en nogmaals vijf lettergrepen. De Japanse haiku’s gaan in hoofdzaak over de relatie tussen de natuur en de mens. De negentien haiku’s die Edith de Gilde bij de negentien collages met katten heeft gemaakt gaan over de kat en de mens, de kat en haar kroost en over katten en de wereld. Tijdens de presentatie las Edith er een aantal voor terwijl de betreffende collage werd geprojecteerd. Het is wonderlijk hoe tekst en beeld een eenheid zijn geworden. Het is de dichter gelukt een stem te geven aan de katten die achter de werktafel van de kunstenaar al knippend en plakkend zijn ontstaan.
De collages zijn gemaakt van twee of drie verschillende soorten papier, soms ook heeft Fanny tekeningen verknipt waarover ze ontevreden was. Omdat de collages door het gebruikte materiaal niet kleurecht zijn en zich niet lenen om als kunstwerkje aan de muur te hangen, ontstond het idee ze te gebruiken voor een boekje, zo vertelt ze. Ze is verrukt over het resultaat van de interventie van Jozef Sloots: een fraai vormgegeven boekje waarvan er 500 zijn gedrukt.

Voor wie een exemplaar wil bemachtigen: op de huidige expositie van de VKK (t/m 25 juni in Galerie De Molen in Wassenaar) ligt het boekje met een intekenlijst. Rechtstreeks bestellen bij Fanny Mazure (mazure@online.nl) kan ook. De kosten zijn € 12,95 exclusief verzending.

Uit de krant