Afbeelding

Volkstuinders krijgen les over aardbeienteelt

Algemeen

Bij de volkstuindersvereniging Voorschoten werd zaterdag 15 april een workshop aardbeien telen gegeven door Kweker Duivenvoorde. Er was veel belangstelling, ook bij doorgewinterde tuinders. “Aardbeien kweken gaat bij mij niet altijd goed”, aldus een bezoeker met bijna 60 jaar ervaring.

Een aardbei kan geweldig groot worden, mits deze de juiste hoeveelheid voeding krijgt, elke maand moet ie voeding hebben.

Ook na een forse regenbui, want alle voeding spoelt met de regen zo de grond in. “In het begin zijn koemest korrels goed, en na fikse groei van de plant dien je over te gaan op kalium”, aldus Duivenvoorde. Ook kun je in het begin de bloemetjes maar beter weghalen. “Laat de plant eerst groter groeien, dan krijg je uiteindelijk meer aardbeien”.

Deze en andere wederwaardigheden krijgen de bezoekers van de workshop over aardbeienteelt te horen. Zo zijn er allerlei verschillende soorten kwalen ziektes waardoor het kweken soms niet wil lukken. En ook wil het kweken van aardbeien op een veldje waar aardappels in hebben gestaan vaak ook niet van de grond komen. “Dat bijt mekaar”, aldus de kweker, dus aan wisselteelt doen – d.w.z. elk jaar de gewassen op een andere plek planten- was zijn devies. Met de wat griezelig uitziende veenmol, die alleen met vereende krachten van de Volkstuinen kan worden verdreven werd het verhaal besloten.

De volkstuinders keerden vol inspiratie naar hun tuinen terug, waar de eerste aardbeien al staan te bloeien.

Aisia Okma

Afbeelding

Uit de krant