Afbeelding

Fietsmaatjes Ingrid en Loes

Algemeen

Samen bepalen ze de route, Ingrid van der Hulst (55) en Loes Bonnema (85). Daarna stappen ze op de duofiets van Fietsmaatjes. De elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat ze rap wegfietsen. Via een spiegel houdt Ingrid het achteropkomende verkeer in de gaten en vandaag de meefietsende correspondent van Groot Voorschoten. 

Door Josée Nan

Deze dinsdagochtend leidt het rondje naar Rosenburgh, het fietspad langs het spoor, waarop een week na het ongeluk twee beschadigde treinstellen gereed staan om weggesleept te worden, linksaf richting De Knip en dan weer links het jaagpad van De Vliet op richting de koffie bij Waterfront. Het klikt duidelijk tussen Ingrid en haar fietsmaatje Loes. Nog voor de koffiestop wordt er volop bijgepraat en wijzen ze elkaar op het moois van de lente. Langs De Vliet staan we even stil omdat er een eend met (nog) veel kuikentjes wordt gespot.

Bij de koffie, waarop dit keer Ingrid trakteert, vertelt Loes dat zij bij het fietsen zo geniet van de wind op haar wangen. Zo’n vijf jaar geleden stopte ze met fietsen. Ze slingerde teveel, had moeite met haar evenwicht. Ze vormde een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Ze wilde echter in beweging blijven. Via Voorschoten Voor Elkaar kwam ze bij de stichting Fietsmaatjes Voorschoten terecht, een organisatie die op dit moment vier duofietsen in bezit heeft en kan beschikken over ruim 70 vrijwilligers die graag met hun fietsgasten op pad gaan.

Ingrid heeft zich als vrijwilliger aangemeld tijdens de verenigingsmarkt in september 2022. Daarop volgde een gesprek met coördinator Kees Bergen. Hij gaf haar instructie over het duofietsen en stelde voor dat zij met Loes zou gaan fietsen. Dat is een goede match gebleken. Acht keer hebben ze nu samen gefietst. Ze kunnen via de organisatie en andere fietsmaatjes tips krijgen over routes, maar ze zoeken het liever zelf uit.

Loes roemt Voorschoten, het is een prachtig dorp en een uitstekende uitvalsbasis voor afwisselende fietstochten. Zij en Ingrid gaan binnenkort zeker een keer naar het strand van de Wassenaarse Slag. Ze zien wat op tegen ‘De Klip’. In dit geval is advies van meer ervaren fietsmaatjes welkom.

Door donaties konden de vier duofietsen worden aangeschaft. De fietsgasten betalen een geringe vergoeding. Per gemaakte tocht wordt een strip op de strippenkaart afgetekend, een strip staat gelijk aan € 3. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor noodzakelijke fietsreparaties.

Zelf zin in een rondje fietsen als vrijwilliger of gast? Aanmelden kan via info@fietsmaatjesvoorschoten.nl.

Uit de krant