Afbeelding
Foto:

Museum Voorschoten eert oud-voorzitter Henk Wijckerheld Bisdom

Algemeen

Tot voor kort was Henk Wijckerheld Bisdom (98) nog actief voor het museum. Het museumbestuur heeft een zaal naar de oud-voorzitter vernoemd.

Museum Voorschoten is ontstaan vanuit de Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten (OGLV, nu ‘Vrienden van Voorschoten’ geheten). Bestuurslid W.H. (Henk) Wijckerheld Bisdom spande zich, samen met Trudo Bosch, in om een ‘Oudheidkamer Voorschoten’ tot stand te brengen. Vanaf 2001 kon men tentoonstellingen over het verleden van Voorschoten bezoeken op de zolders van het Ambachts- en Baljuwhuis. De ‘Stichting Historisch Museum Voorschoten’ werd in 2003 opgericht onder het voorzitterschap van Henk Wijckerheld Bisdom. Hij vergaderde met de andere bestuursleden, onder wie ‘dorpshistoricus’ Jan Sloof, op de zolder van de Openbare Bibliotheek die ook als opslagruimte werd gebruikt. 

Henk zette zich onvermoeibaar in om voor het museum een vast onderkomen te vinden, want hij vond: ‘een museum zonder eigen huis is geen museum’. Een gesprek met Leen Hoogvliet (van de supermarkt) pakte gunstig uit: Hoogvliet Beheer kocht in 2005 het pand Voorstraat 17. In afwachting van een geplande verbouwing mocht het museum het pand gebruiken. In de jaren die volgden spanden vele vrijwilligers zich onder het bezielende en inspirerende voorzitterschap van Henk Wijckerheld Bisdom in om interessante tentoonstellingen samen te stellen en andere activiteiten te organiseren. Het museum ging in 2013 tijdelijk dicht voor een grote verbouwing. Toenmalig burgemeester Jeroen Staatsen heropende op 14 maart 2014 het totaal vernieuwde pand en eerde de voorzitter met de Parel van Voorschoten.

Per 1 januari 2017 trad Henk als voorzitter terug, maar hij bleef zich als vrijwilliger inzetten voor het museum, onder meer als suppoost/gastheer. Wegens zijn ver gevorderde leeftijd was hij begin dit jaar echter genoodzaakt te stoppen. Het museum is hem heel veel dank verschuldigd! Daarom besloot het bestuur van Museum Voorschoten zijn oud-voorzitter te eren door de bovenzaal naar hem te vernoemen: de ‘Wijckerheld Bisdom-zaal’. Deze intieme zaal, die met een vide uitkijkt op de entreeruimte, wordt gebruikt als vergaderruimte. De zaal is ook te huur als vergaderlocatie voor maximaal 12 personen. Informeer via info@museumvoorschoten.nl naar de mogelijkheden.

Afbeelding

Uit de krant