Afbeelding

Gezellig Eid al-Fitr op de ijsbaan

Algemeen

Na afloop van de ramadan niet alleen met de familie maar met de hele buurt het contact opzoeken, dat was de bedoeling van de Stichting Assalem. Op het terrein van de ijsbaan werd het Eid al-Fitr (Suikerfeest) gevierd met spelletjes en een luchtkasteel voor de kinderen en zelfgemaakte lekkernijen voor jong en oud. Het was heerlijk lenteweer. De kinderen vermaakten zich op het veld onder leiding van vrijwilligers in gele hesjes en op het terras van de ijsbaan wisselden de ouders de laatste nieuwtjes uit, met elkaar en met belangstellenden uit Voorschoten zoals wethouder Paul de Bruijn.

Door Josée Nan

De Nederlandse term Suikerfeest voor het feest na de ramadan is de letterlijke vertaling van het Turkse Seker Bayrami, dat een verbastering zou kunnen zijn van Sükür Bayrami wat ‘feest van de dankbaarheid’ betekent. Omdat het feest meer omhelst dan het eten van zoetigheden, wint de laatste jaren de Arabische naam Eid al-Fitr terrein, het ‘feest van het verbreken van het vasten’. In Turkije spreekt men tegenwoordig van Ramazan Bayrami: het Ramadanfeest.

De gebruiken rondom Eid al-Fitr doen volgens een van de aanwezige vrouwen erg aan die van het kerst- en paasfeest denken: bij de familie op visite gaan, samen lekker eten, elkaar cadeaus geven, nieuwe kleren aantrekken. Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de ramadan. De wens die daarbij hoort is ‘Eid Mubarak’, een gezegend feest. Oude en zieke mensen krijgen op Eid al-Fitr extra aandacht. Daarom bracht een afvaardiging van de kinderen die middag tekeningen en bloemen naar de bewoners van verpleeghuis Topaz, die in Vlietwijk in hetzelfde gebouw huizen als Assalem. Zowel de ouderen als de kinderen beleefden hier plezier aan.

Elkaar de hand reiken, op zoek gaan naar wat mensen bindt; dat is wat Assalem zich ten doel stelt. Voor volwassenen kan dit een opgave zijn, voor kinderen niet. Die willen het leuk hebben en spelen gewoon met elkaar. Als je een festijn voor de kinderen organiseert dan komen de ouders vanzelf mee. Dat was de gedachte achter dit initiatief. Er was een goede opkomst en een goede sfeer. Geduldig stonden de meisjes in de rij voor het laten zetten van een hennatekening op hun handen. Bij het luchtkasteel was er enige disciplinering nodig door de vrijwilligers in de gele hesjes. Een attractie waarvoor bij de kinderen ook veel animo was, was het draaien van een suikerspin. Dit feest van gesponnen suiker lieten zij niet aan zich voorbij gaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant